Zo bouw je een eigen zeecontainer huis

Containerwoning

Misschien overweeg jij wel om een zeecontainer huis te (laten) bouwen? Stoer! Voordat je gaat beginnen aan het bouwen van je zeecontainerwoning is het belangrijk eerst onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Wat kost een zeecontainer? Welke afmetingen hebben zeecontainers? Wat zijn de voordelen en nadelen om een containerwoning te bouwen en om erin te wonen? Om dit proces een stukje makkelijker te maken hebben wij hieronder al een aantal vragen voor je beantwoord! Lees dus snel verder!

Container woning, zeecontainer schuur of een zeecontainer tuinhuisje

Er kunnen verschillende redenen zijn om voor een zeecontainerwoning te kiezen. Zo kun je er je huis van maken en erin gaan wonen. Maar je kunt ook voor kiezen de zeecontainer ook een andere bestemming te geven. Er zijn ontelbaar veel verschillende container woning voorbeelden. Wat dacht je van een zeecontainer schuur of een zeecontainer tuinhuis? Daarbij kan een zeecontainer woning ook een tijdelijke oplossing zijn. Zo kan je ervoor kiezen om tijdelijk in een containerwoning te leven totdat je eigen huis klaar is.  

Waar mag je een containerwoning plaatsen?

Het is erg leuk om in een zeecontainer te wonen, maar je kunt hem niet neerzetten waar je wilt. Uiteraard gelden er ook regels voor het plaatsen van een zeecontainerwoning. Als je ergens een zeecontainer wilt plaatsen, moet je een speciale vergunning aanvragen. Omdat deze nieuwe manier van wonen er in trek is, worden er in sommige gemeentes al plekken vrijgegeven voor containerwoningen of Tiny-houses. Vraag dus bij je gemeente na wat de mogelijkheden zijn!

Verschillende vormen en maten

Hier kan je je creativiteit de vrije loop laten. Een containerwoning kan je namelijk in zoveel afmetingen krijgen als je maar wilt. Het ligt er allemaal aan hoeveel containers je neemt en hoe je deze ordent om tot een woning te komen. Wel hebben de containers een vaste afmeting. Deze worden hieronder benoemd.

Zeecontainers zijn duurzaam

Wonen in een containerwoning is goed voor het milieu. Je gebruikt als het ware een restproduct van de scheepvaartindustrie om een huis te bouwen. Vanuit ecologisch oogpunt wordt dit dus gezien als recyclen. Je hergebruikt een product dat ook nog eens snel te bouwen is.

De containerwoning is verplaatsbaar

Een belangrijk voordeel van een zeecontainer huis is dat deze verplaatsbaar is. Een andere inrichting van de tuin waarbij het gastenverblijf of het kantoor verplaatst moet worden of het gehele zeecontainer huis verplaatsen: dit kan gewoon. Natuurlijk moet wel rekening worden gehouden met de leidingen en afvoer.

De nadelen van een containerwoning

Nu de voordelen van een zeecontainerwoning besproken zijn, is het tijd om de nadelen te behandelen. Deze worden hieronder behandeld.

Je moet zelf veel doen

Als je zelf geen handige Harry bent, moet je mensen laten komen om bepaalde werkzaamheden aan de containerwoning te laten verrichten. Wanneer je zelf wel handig bent en van klussen houdt, kan je natuurlijk veel dingen zelf doen. Hierdoor bespaar je kosten uit die je anders wel zou moeten maken.

Bouwvergunning

Wanneer je een container wilt plaatsen naast je bestaande woning, heb je hier in veel gevallen een bouwvergunning voor nodig. Ook wanneer je de container wilt gebruiken voor een extra kantoor of gastenverblijf, heb je een bouwvergunning nodig.

zeecontainerwoning

Het neemt mogelijk ruimte in beslag

Als je de container tegen een bestaande woning aan plaatst, moet je er rekening mee houden dat je ruimte in de tuin in moet leveren om de container kwijt te kunnen. Ook kan dit ten kosten gaan van de isolatiewaarde van je huis. Hou hier dus rekening mee als je een container tegen je bestaande woning plaatst!

Structuur problemen

Een zeecontainer is erg sterk op de hoeken, maar het dak is niet zo sterk, dus meestal moet je er een ander dak overheen bouwen. Ook zijn de gegolfde stalen wanden belangrijk voor de sterkte van de structuur. Hier moet dus goed over na worden gedacht bij de bouw van een zeecontainerwoning.

Aansluiting

Wat ook als nadelig ervaren kan worden is dat een zeecontainer vaak gebouwd wordt met het idee dat de container later verplaatst wordt. Overweeg je de zeecontainer later te verplaatsen? Dan moet je goed nadenken over de plaatsing van de waterleidingen en andere aansluitingen die je nodig hebt om de zeecontainer leefbaar te maken.

Hypotheek

Het aanvragen van een hypotheek voor containerwoningen is anders dan voor een huis. Banken staan namelijk niet altijd te springen om voor een containerwoning of tiny house een hypotheek te verstrekken. Dit betekent dat het in ieder geval belangrijk is om eigen geld te hebben. Dit neemt niet weg dat tegenwoordig steeds meer geldverstrekkers de trends met betrekking tot verschillende soorten woningen nauwlettend volgen, en dat ook de bereidwilligheid om een containerwoning hypotheek te verstrekken toeneemt. Meer weten over een hypotheek voor een zeecontainer woning? Lees het hier!

Wat kost een containerwoning?

Je kan een zeecontainer al naar een tiny house om laten bouwen voor €10.000! Hierbij gebruik je dan één kleine container van ongeveer 20 voet. Met drie containers kan je een normaal appartement bouwen, waarbij alles gelijkvloers is en je twee of drie slaapkamers hebt. Bij het ombouwen van een kleine zeecontainer ben je tussen de 10 en €30.000,- kwijt. Bij grotere container start dit meestal rond €60.000,- afhankelijk van je wensen. De kosten die gemaakt moeten worden voor een zeecontainerwoning zijn relatief minder dan die van een regulier woonhuis. In de meeste gevallen heb je aan drie containers meer dan genoeg om tot een mooie woning te komen! De totale kosten van een containerwoning hangen af van een paar factoren. Deze worden hieronder besproken.

Welke containermaat kies je?

Hierboven zijn de verschillende containermaten al behandeld die je kan gebruiken om een mooie zeecontainerwoning te maken voor jezelf en je eventuele partner. De verschillende containermaten hebben namelijk allemaal een eigen prijskaartje waar je rekening mee moet houden. 

Hoeveel containers neemt je?

Net als bij de maten is de hoeveelheid containers ook van invloed op de totale kosten van een containerwoning. Als je drie containers kiest van dezelfde afmeting, kost dit uiteraard minder dan wanneer je zeven containers met dezelfde afmeting kiest voor je woning.

Zet je alles zelf in elkaar?

Als je in staat bent om zelf alles in elkaar te zetten om tot een mooie woning te komen, heb je uiteraard minder kosten dan wanneer je alles door een vakman moet laten doen.

Hoe lang duurt het om een container om te bouwen tot woning?

De tijd die het kost om de container te bouwen hangt uiteraard van meerdere factoren af. Als je een bouwvergunning nodig hebt om te mogen bouwen, duurt dit natuurlijk langer dan wanneer je geen bouwvergunning nodig hebt. Ook speelt de complexiteit van je woning mee in de bouwtijd. Wil je een simpele woning, dan is deze sneller klaar dan wanneer het een complexe woning betreft. Alles bij elkaar moet je rekening houden met een bouwtijd van tussen de 8-16 weken.

Containerwoning kopen?

Wil je de trotse eigenaar worden van een eigen containerwoning? Dat kan! Bij K-Tainer verkopen we verschillende containers in meerdere afmetingen die je kan gebruiken als bouwstenen voor je woning. Neem daarom vandaag nog een kijkje in ons uitgebreide assortiment aan zeecontainers.

Neem contact op Bel mij terug