100-jarig bestaan Heijplaat

09-06-2015

Sinds 26 oktober 2014 mag K-TAINER de Heijplaat haar thuis noemen. Datzelfde Heijplaat heeft in de maand mei van dit jaar haar 100-jarig bestaan gevierd. Maar liefst honderdtwaalf jaar voordat K-TAINER naar Heijplaat verhuisde deed een ander bedrijf dat, namelijk RDM – hoewel het slechts nog een gebied betrof en er geen huis of dorp stond. Elf jaar na de vestiging kreeg RDM toestemming om de omliggende grond te gebruiken om een dorp te bouwen dat bestemd was voor haar arbeiders, en zo werd het dorp Heijplaat geboren.

Bij de planning trok architect Baanders inspiratie uit het Britse Tuindorp model. Deze methode van bouwen werd aan het eind van de 18e eeuw populair bij landeigenaren en industriële grootmachten om de arbeiders in te huisvesten, vaak tegen lage huur. Hoewel de dorpen vaak dichtbij de werkgevers werden gebouwd, stonden ze vaak los van de fabrieken en bekend als kwalitatief goed. De dorpen werden vaak gebouwd met geïntegreerde community gebouwen, zoals kerken en supermarkten. Zo ook Heijplaat, dat oorspronkelijk bestond uit 432 eengezinswoningen, en één kerk, school, jonggezellenhuis, winkel, wasgebouw, ontspanningsgebouw, en één drijvend zwembad.

 

In mei 2015 heeft men middels drie dagen feest het 100-jarig jubileum gevierd. Iedereen die ooit in Heijplaat heeft gewoond was welkom. Er waren onder andere veel bandoptredens, en er werd een nieuw uitgegeven boek tentoongesteld, met hierin vele foto’s van de Heijplaat over de jaren.

 

Informatieboek over Heijplaat 100 jaar