Containerwoning tegen de woningnood?
Je kan het je haast niet voorstellen dat er in een welvarend land als Nederland zoiets als woningnood bestaat. Toch is het een feit en moeten we oplossingen voor dit probleem vinden. Een van de mogelijke oplossingen voor dit probleem is het plaatsen van containerwoningen. Een containerwoning is, zoals de naam al doet vermoeden, een zeecontainer die omgebouwd is tot woning. Hoe dit de mogelijke oplossing voor de woningnood kan zijn en waar je allemaal rekening mee moet houden bij zo’n woning ontdek je in dit artikel.
Nu vraag je je waarschijnlijk af: wat zijn de voordelen en de nadelen van een containerwoning? K-tainer heeft ze voor je op een rijtje gezet!
Voor- en nadelen van een containerwoning
Aan een containerwoning kleven natuurlijk enkele voordelen, maar ook nadelen. Deze worden hieronder voor je op een rijtje gezet.
Voordelen van een zeecontainerwoning
Stapelbaar
Heb je meer ruimte nodig? Geen probleem. Je plaatst simpelweg een extra container bovenop de bestaande woning en je hebt een complete woonverdieping erbij. Binnen plaats je een trap naar de bovenste verdieping en hij is te gebruiken.
Verplaatsbaar
De container is eenvoudig te verplaatsen. Als je bent uitgekeken op de huidige inrichting, kan je gemakkelijk de containers op laten tillen en deze op een andere manier terugzetten. Wil je de woonkamer op een andere locatie? Dat kan! Je verplaatst de woonkamer gewoon en zet hem op een gewenste plek neer. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met waterleidingen en afvoerleidingen bij het verplaatsen van de woning.
De kosten
De kosten die gemaakt moeten worden voor een zeecontainerwoning zijn relatief minder dan die van een regulier woonhuis. In de meeste gevallen heb je aan drie containers meer dan genoeg om tot een mooie woning te komen. De kosten die je hiervoor moet maken zullen ongeveer tussen de 60.000 en 80.000 uitvallen. Het voordeel is dan wel dat je meteen een compleet ingerichte woning hebt.
De nadelen van een containerwoning
Nu de voordelen van een zeecontainerwoning besproken zijn, is het tijd om de nadelen te behandelen.
Geen appeltje-eitje
Als je zelf geen handige Harry bent, moet je mensen laten komen om bepaalde werkzaamheden aan de containerwoning te laten verrichten. Wanneer je zelf wel handig bent en van klussen houdt, kan je natuurlijk veel dingen zelf doen. Hierdoor bespaar je kosten die je normaliter zou uitbesteden.
Containerwoning vergunning
Wanneer je een container wilt plaatsen naast je bestaande woning, heb je hier in veel gevallen een bouwvergunning voor nodig. Ook wanneer je de container wilt gebruiken voor een extra kantoor of gastenverblijf, heb je een bouwvergunning nodig.
Het neemt mogelijk ruimte in beslag
Als je de container tegen een bestaande woning aan plaatst, moet je er rekening mee houden dat je ruimte in de tuin in moet leveren om de container kwijt te kunnen. Ook kan dit ten kosten gaan van de isolatiewaarde van je huis. Hou hier dus rekening mee als je een container tegen je bestaande woning plaatst.
Wat zijn de afmetingen van een containerwoning?
Hier kan je je creativiteit de vrije loop laten. Een containerwoning kan je namelijk in zoveel afmetingen krijgen als je maar wilt. Het ligt er allemaal aan hoeveel containers je neemt en hoe je deze ordent om tot een woning te komen. Wel hebben de containers een vaste afmeting. Deze worden hieronder benoemd:
10ft
De 10 foot container heeft de volgende buitenmaat afmetingen:
Lengte: 2.99M
Breedte: 2.44M
Hoogte: 2.59M
20ft
De 20 foot container heeft de volgende buitenmaat afmetingen:
Lengte: 6.06M
Breedte: 2.44M
Hoogte: 2.59M
40ft
De 40 foot container heeft de volgende buitenmaat afmetingen:
Lengte: 12.19M
Breedte: 2.44M
Hoogte: 2.59M
45ft
De 45 foot container heeft de volgende buitenmaat afmetingen:
Lengte: 13.72M
Breedte: 2.50M
Hoogte: 2.90M
Zoals je kan bedenken, kan je met deze afmetingen en containers tot hele mooie woningen komen. Meer informatie over de afmetingen van de K-tainer containers, vind je op deze pagina.
Wat kost een containerwoning?
De totale kosten van een containerwoning liggen aan een paar factoren.
Welke containermaat kies je?
Hierboven zijn de verschillende containermaten al behandeld die je kan gebruiken om een mooie zeecontainerwoning te bouwen. De verschillende containermaten hebben namelijk allemaal een eigen prijskaartje waar je rekening mee moet houden. Benieuwd naar de prijzen? Neem dan contact met ons op.
Hoeveel containers neem je?
Net als bij de containermaten, is de hoeveelheid containers ook van invloed op de totale kosten van een containerwoning. Als je drie containers kiest van dezelfde afmeting, kost dit uiteraard minder dan wanneer je zeven containers met dezelfde afmeting kiest voor je woning.
Zet je alles zelf in elkaar?
Als je in staat bent om zelf alles in elkaar te zetten om tot een mooie woning te komen, heb je uiteraard minder kosten dan wanneer je alle werkzaamheden uit moet besteden.
Hoe lang duurt het om een container om te bouwen tot woning?
De tijd die het kost om de container te bouwen hangt uiteraard van meerdere factoren af. Als je een bouwvergunning nodig hebt om te mogen bouwen, duurt dit natuurlijk langer dan wanneer je geen bouwvergunning nodig hebt. Ook speelt de complexiteit van je woning mee in de bouwtijd. Wil je een simpele woning, dan is deze sneller klaar dan wanneer het een complexe woning betreft. Alles bij elkaar moet je rekening houden met een bouwtijd van tussen de 8-16 weken van de woning.
Containerwoning kopen?
Wil je de trotse eigenaar worden van een eigen containerwoning? Dat kan! Bij K-Tainer verkopen we verschillende containers in meerdere afmetingen die je kan gebruiken als bouwstenen voor je woning. Neem daarom vandaag nog een kijkje in ons uitgebreide assortiment aan zeecontainers.